Επεμβατική Διαχείριση του Πόνου

Οι στόχοι της επεμβατικής διαχείρισης του πόνου είναι να ανακουφίσει τον ασθενή, να βελτιώσει την ποιότητα ζωή του και να επανακτήσει τη λειτουργικότητά του. Οι επεμβατικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και για διαγνωστικούς λόγους.

 

Η επεμβατική θεραπεία πόνου αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο θεραπείας ανάμεσα στη συντηρητική αντιμετώπιση (φάρμακα) και τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν οξύ ή χρόνιο πόνο (πχ ισχιαλγία από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου).

 

Κάθε ασθενής που δε μπορεί να βρει έγκαιρη και ικανοποιητική ανακούφιση από τον πόνο, θα πρέπει προτού καταφύγει σε μια χειρουργική επέμβαση να υποβληθεί σε κάποια ή κάποιες από τις ελάχιστες τεχνικές της επεμβατικής θεραπείας πόνου.

 

Επώδυνες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με επεμβατικές τεχνικές ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είναι:

 

• αυχεναλγία

• γοναλγία

• επώδυνη διαβητική νευροπάθεια

• επώδυνο περιοχικό σύνδρομο

• ινομυαλγία

• ημικρανία

• καρκινικός πόνος

• κοκκυγοδυνία

• μεθερπητική νευραλγία

• μυοσκελετικά σύνδρομα

• οσφυαλγία, οξεία ή χρόνια ισχιαλγία (κήλη ή προβολή μεσοσπονδυλίου δίσκου)

• πυελικός πόνος

• χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος

 

Οι επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στο Ιατρείο μας είναι:

 

Α) Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων: (τοπικά αναισθητικά, κορτικοστεροειδή) σε περιφερικά νεύρα, νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης, συμπαθητικά γάγγλια για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

1. επισκληρίδιες εγχύσεις σε όλες τις μοίρες της σπονδυλικής στήλης

2. αποκλεισμοί νευρικών ριζών ή νευρικών πλεγμάτων

 

 

Β) Εφαρμογή ραδιοσυχνότητας PRF (ανάπτυξη θερμοκρασίας έως 420 κελσίου) με σκοπό την τροποποίηση της μεταφοράς των επώδυνων σημάτων προς το νωτιαίο μυελό.

Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται:

α) σε περιφερικές νευροπάθειες (τραυματισμούς, δυσλειτουργία νεύρων)

β) σε φλεγμονές νευρικών ριζών (χρόνια οσφυοϊσχιαλγία και αυχενοβραχιοναλγία λόγω κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου)

γ)  σε καταστάσεις άτυπης προσωπαλγίας

δ) σε επώδυνες αρθρώσεις


Γ) Θεραπείες νευροτροποποίησης
, που περιλαμβάνουν:

1) τη διέγερση του νωτιαίου μυελού

2) την περιφερική νευροδιέγερση

3) την υπαραχνοειδή  συνεχή  έγχυση δραστικών φαρμάκων (μορφίνης, ζικονοτίδης, μπακλοφένης)

μέσω ειδικών, πλήρως εμφυτευμένων συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας.


Εφαρμόζονται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό ή και σωματικό πόνο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανακουφιστούν επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή ή με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.


Παράδειγμα τέτοιων επώδυνων καταστάσεων είναι το σύνδρομο εμμένοντος πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση στη μέση, ο ισχαιμικός πόνος άκρων της περιφερικής αγγειοπάθειας, ο νευροπαθητικός πόνος άκρου μετά από ακρωτηριασμό ή τραυματική βλάβη νευρικού πλέγματος, η κεφαλαλγία, ο καρκινικός πόνος, η μεθερπητική νευραλγία, η επώδυνη διαβητική περιφερική νευροπάθεια κ.α


 

Λίγα λόγια για τη νευροδιέγερση


Στη θεραπεία της νευροδιέγερσης, ένας νευροδιεγέρτης (μια μικροσκοπική συσκευή) τοποθετημένος κάτω από το δέρμα (συνήθως πάνω από τους γλουτούς) στέλνει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στα νεύρα που έχουμε τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια. Μπορεί να αφορούν τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς στον ορθό στην ουροδόχο κύστη, ή τοπικά σε οποιαδήποτε επώδυνη περιοχή. Ο νευροδιεγέρτης δρα διεγείροντας τα που πάσχουν.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μια δοκιμαστική φάση κατά την οποία αξιολογείται το αποτέλεσμα. Συνήθως η διάρκειά της είναι 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια τοποθετείται ο μόνιμος μηχανισμός υπό τοπική αναισθησία.

 

Χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία της οσφυαλγίας, της ισχιαλγίας, της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας, της ινιακής νευραλγίας, του επώδυνου περιοχικού συνδρόμου, της μεθερπητικής νευραλγίας, της ημικρανίας και του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου.

Στο Ιατρείο μας εφαρμόζεται επιτυχώς η επιφανειακή, τοπική μέθοδο νευροδιέγερσης κατόπιν ειξιδίκευσης της ιατρού σε Πανεπιστημιακη Νευροχειρουργική Κλινική της Γερμανίας σχετικά με την εφαρμογή της μεθόδου.