Μυοπεριτονιακό σύνδρομο και ινομυαλγία

Το μυοπεριτονιακό σύνδρομο αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να προσβάλλει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Είναι μια χρόνια διαταραχή η οποία προκαλείται από ένα ή περισσότερα ενεργά σημεία πυροδότησης (trigger points/ σημεία σκανδάλης) και από τα σχετιζόμενα με αυτά αντανακλαστικά.
Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που χρησιμοποιούνται σε θέσεις εργασίας ή χόμπι ή από το στρες που σχετίζονται με την ένταση των μυών.


Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν πόνο σε ένα μυ ή σε περισσότερες μυικές ομάδες, που εκλύεται αυτόματα ή από τον ερεθισμό των σημείων πυροδότησης.


Ένα σημείο ενεργοποίησης σε ένα μυ μπορεί να προκαλέσει πίεση και πόνο σε όλο τον μυ. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μυϊκής ενεργοποίησης σε σημεία περιλαμβάνουν:
• η μυϊκή βλάβη όπως ένας οξύς μυϊκός τραυματισμός ή το συνεχές μυϊκό στρες


• το στρες και το άγχος


Επιπλοκές που σχετίζονται με το σύνδρομο του μυοπεριτονιακού πόνου μπορούν να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου και σύνδρομο ινομυαλγίας.

 

 

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπεία για το σύνδρομο συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα και ενέσεις στο σημείο ή στα σημεία πυροδότησης.

 

Φάρμακα

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το σύνδρομο του μυοπεριτονιακού πόνου περιλαμβάνουν:
• αναλγητικά
• αντικαταθλιπτικά τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Για μερικούς ανθρώπους με σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, η αμιτριπτυλίνη φαίνεται να μειώνει τον πόνο και να βελτιώνει τον ύπνο.
• ηρεμιστικά που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών που επηρεάζονται από το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

 

Ενέσεις στα σημεία πυροδότησης

Ενέσεις με αναισθητικό παράγοντα ή ένα στεροειδές σε σημείο ενεργοποίησης μπορεί να βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου. Σε μερικούς ασθενείς, μόνο η πράξη της εισαγωγής της βελόνας στο σημείο ενεργοποίησης συμβάλλει στο να μειωθεί η ένταση του πόνου. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ξηρός βελονισμός και περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από το σημείο ενεργοποίησης.


Ο βελονισμός φαίνεται επίσης να έχει ευεργετική δράση.